Lokalne smaki
Poznajcie specjały naszej koziogrodzkiej kuchni bazujące na produktach własnych oraz naszych zaufanych dostawców z regionu Kaszub. Jest to polski slow food przypominający nam smaki dzieciństwa. Mamy nadzieję, że docenicie wyjątkowość produktów i dań, które z ogromną starannością przygotowaliśmy specjalnie dla Was. SMACZNEGO!
SZEF KUCHNI POLECA
ZERO WASTE w kuchni Koziego Grodu
Naszą filozofią jest w pełni wykorzystanie produktów, od rozbioru mięsa, po pełne wykorzystanie jego walorów, od mięsa po kości. Nic się nie zmarnuje, m.in. obierki z warzyw i owoców trafiają na stół do naszych zwierzaków w Mini Zoo.
Ulubiona przystawka naszych Gości, przyrządzana ze skrobanego mięsa z polędwicy z daniela, czyli pozbywając się siatki włókien. Żeby było ciekawiej i trudniej (bo przecież Ty też umiesz zrobić tatara) nasz Szef Kuchni dodaje plastyczne żółtko przygotowane techniką sous vide w 64 stopniach C. Teraz będzie jeszcze trudniej, nie wiem czy doczytacie to do końca, bo samo przeczytanie tego przepisu to nie lada wyzwanie. Pan Mariusz kręci własnoręcznie majonez z estragonem i truflą, gotuje cebulkę perłową w soku jabłkowym, marynuje w cynamonie i czosnku japońskie grzybki shimeji i na koniec posypuje orzeszki pini. Szach-mat!
żółtko plastycne | majonez truflowy | marynowane grzybki shimeji | cebulka perłowa | orzeszki pini | gorący chleb | masło z suszonych pomidorów
cured egg yolk | truffle mayonnaise | pickled shimeji mushrooms | pearl onion | pine nuts | hot bread | sun-dried tomato butter
Moja ulubiona zupa, najlepsza na świecie. Kto twierdzi inaczej, może stanąć do pojedynku w kuchni i ugotować mi lepszą. Wszystko za sprawą bulionu na wędzonych żebrach z dziczyzny ten wyjątkowy smak żuru uzyskuję w wyniku fermentacji mąki żytniej. Kiełbasa z dzika przez nas wyrabiana i jajko poszetowe nadają zupie niepowtarzany smak.
szarpana dziczyzna | biała kiełbasa z dziczyzny własnego wyrobu | purre ziemniaczane | jajko poszetowe
jerk venison | home-made white venison sausage | potato purée | poached egg
Zupa rybna to dziś wizytówka wykwintnej polskiej kuchni. W rybę zaopatrujemy się u rybaków z Kaszub. Zainspirowany smakami Kaszub dałem tej zupie nowoczesny sznyt dodając do smaków relish pomidorowy, rybny pierożek i ziołowa kruszonka.
pierożek rybny | relisch pomidorowy | ziołowa kruszonka
fish pie | tomato relish | herb crumble
Kotlet mielony – ulubione danie na stołach w całej Polsce! Niby nic specjalnego, ale nie w przypadku kiedy użyjemy wysokiej jakości mięsa z dziczyzny. Wtedy, niby zwykły kotlet, a smakuje jak milion dolarów! Jest to faworyt 7-letniego Kazika (czwarte pokolenie rodziny właścicieli), który dałby się za niego pokroić – dosłownie!
mus z selera z prażoną cebulą | kalafior z masłem z orzechów laskowych | ogórek kminkowy | wędzona papryka | demi glace
celeriac mousse with roasted onions | cauliflower with hazelnut butter | cucumber cumin | smoked paprika | demi glace
Aby wydobyć pełnię smaku z dziczyzny, kluczowe jest odpowiednie przygotowanie mięsa. W naszym przypadku, stek z dzika jest starannie krojony bezpośrednio w kuchni, co pozwala na precyzyjne dopasowanie do każdego rodzaju steka. Gotowanie w niskiej temperaturze 56 stopni C sprawia, że mięso staje się wyjątkowo delikatne i kruche. Z dodatkiem zapiekanki ziemniaczanej ze szczypiorkiem, buraków w śmietanie z tartym chrzanem oraz marynowanego jabłka, danie nabiera głębi smaku. Wędzona papryka oraz demi glace dopełniają całość, tworząc niezapomniane połączenie smaków.
zapiekanka ziemniaczana ze szczypiorkiem | buraki w śmietanie z tartym chrzanem | wędzona papryka | marynowane jabłko | demi glace
potato casserole with chives | beetroot in cream with grated horseradish | smoked paprika | pickled apple | demi glace
To ulubione danie Pani Joli, właścicielki hotelu, i dzięki niej pozostanie w naszej karcie na dłużej. Delikatne, dzięki cieście gyoza i lekko słodkawe z jarzynowym demi glace. Najlepsze mięso z sarny zamknięte w pierożku, który rozpływa się w ustach. Do tego ziemniaki rissolles i tarty bursztyn – proste i genialne!
ciasto gyoza | ziemniaki rissollees | tarty bursztyn | jeżynowy demi glace
gyoza dough | potato rissollees | amber cheese | blackberry demi glace
Inne podejście do klasyka. Nie mielone mięso, a plastry. Nie wołowina, a mięso z daniela.
To zupełnie nowy smak i konsystencja zamknięte w bułce. Zawsze mam na niego ochotę.
grillowane plastry daniela | chrupiące pieczarki | konfitura z czerwonej cebuli | majonez truflowy | sałata | kminkowy ogórek | frytki | ketchup
grilled fallow deer slices | crispy mushrooms | red onion jam | truffle mayonnaise | lettuce | cumin cucumber | fries | ketchup
Klasyk klasyków. Najlepszy na szarość i zimno za oknem.
julinne warzywne
julinne vegetables
Koło ratunkowe każdego rodzica! Gwarantujemy, że dzieci zjedzą ze smakiem.
filet z kurczaka w chrupiącej panierce | frytki | surówka marchewka z mandarynką
chicken fillet in crispy breading | fries | carrot and mandarin salad
Nie wiemy jak Wy, ale my lody jemy cały rok. Dominik, dyrektor hotelu, jest od nich uzależniony. Poprawiają humor – zawsze! Lody rzemieślnicze - smakują wszystkim. Smacznego!
lody waniliowe | czekoladowe z wiśniami | słony karmel | jagodowe
vanilla ice cream | chocolate ice cream with cherries | salted caramel | berries
Wiedzieliście, że mamy jabłonki na terenie hotelu? W tym roku gałęzie aż się uginały! Sami zrywamy pyszne jabłka, prażymy je z cynamonem i zamykamy w suflecie z kruszonką. Jest to wersja luksusowa tego klasycznego deseru, z gorąca białą czekoladą, do tego naturalne lody i pyłek kwiatów. Ale najbardziej Cię zaskoczy smak kwaśnej śmietany, niczym lody. Nie poprzestaniesz na jednym kawałku, zakład?
biała czekolada / jabłka / lody waniliowe / kwaśna śmietana / słony karmel
white chocolate | apples | sour cream | salted caramel | vanilla ice cream
sos pomidorowy | mozzarella | parmezan
tomato sauce | mozzarella | parmesan
sos pomidorowy | mozzarella | prosciutto cotto | pieczarki
tomato sauce | mozzarella | prosciutto cotto | mushrooms
Unikalna pizza z kiełbasą z jelenia - własnej produkcji, którą stworzyliśmy w Kozim wspólnie
z Wujkiem Paolo! Prawdziwy rarytas, który z pewnością zaskoczy i zachwyci każdego smakosza.
sos demi glace | mozzarella | bałkańska kiełbasa | parmezan | grzybki shimeji
demi-glace sauce | mozzarella | balkan sausage | parmesan | shimeji mushrooms
sos pomidorowy | czosnek | krewetki | pietruszka | mozzarella | parmezan
tomato sauce | garlic | shrimps | parsley | mozzarella | parmesan
Zarezerwuj stolik
Poznajcie specjały naszej koziogrodzkiej kuchni bazujące na produktach własnych oraz naszych zaufanych dostawców z regionu Kaszub.
Kontakt
Godziny otwarcia
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Jolanta Kąkol, Leśników 3, 83-047, Pomlewo Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .